Sinonimi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta su to sinonimi?

Srodne reči nazivaju se sinonimi.

Svima se dešava da se nađu u situaciji kada ne mogu da se sete neke adekvatne reči u sred govora pa se posluže nekom drugom koja je po značenju i smislu vrlo bliska toj pravoj reči. Upravo te reči koje mogu poslužiti kao zamenice nazivaju se sinonimi.

U lingvistici sinonim se definiše kao reč koja je po značenju identična ili vrlo slična nekoj drugoj reči ali se od nje razlikuje po svom obliku.

sinonimi

Ako se zapitate od koje reči je nastao izraz sinonim, odgovor smo našli u grčkom jeziku. Naime, kovanica dve grčke reči syn u značenju više i onoma u značenju ime daje naš pojam „synōnimos“ koji se bukvalno prevodi kao istog imena ili istog značenja.

Jednostavno rečeno dve reči mogu biti srodice ili sinonimi samo ako imaju istu konotaciju.

U našem jeziku dosta se sinonimi koriste, a navešćemo i neke jednostavne primere, kao što su kuća – dom, zboriti-govoriti-besediti.

Iz gore priloženog može se izvući da između reči koje se upotrebljavaju kao sinonimi može i najadekvatnije stoji veznik „ili“.

Lingvističari nam iznose i jedno pravilo kod ovakve vrste srodnih reči. Tačnije sinonimi mogu biti imenice, prilozi, glagoli, predlozi i pridevi.

Na primer, zgodna ili atraktivna su dva prideva koja su sinonimi, dok su brzo ili hitro dva priloga u istoj funkciji. Imenice sinonimi mogu biti beba – novorođenče, učenik – đak i td.

Intersantno je, što mnogi pisci koriste, da se kod sinonima radi najčešće o nijansama. Tako koliko god slične bile reči poput vetra, vihora, povetarca ipak se one razlikuju po jačini.

Share.