Simfonija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači simfonija?

Simfonija je proširena orkestarska kompozicija koja se obično sastoji od četiri stava.

Po etimologiji pojam simfonija potiče iz grčkog jezika, preciznije od starogrčkih reči σύν u značenju zajedno i φωνή što znači zvuk. Sama reč u bukvalnom prevodu značila je sporazum i najpre se koristila za opisivanje muzičkog instrumenta.

U staroj Grčkog simfonija je korišćena za opisivanje skladnosti zvuka, dok danas ovaj pojam označava proširenu orkestarsku kompoziciju koja se sastoji od četiri stava.

Simfonija

Simfonija je veoma slična, gotovo identična klasičnoj instrumentalnoj sonati. Ono izdvaja simfoniju jeste veoma veliki muzički sastav koji svira istu, odnosno orkerstar. Kako u stvaranju simfonije učestvuje veliki broj različitih instrumenata ona predstavlja veoma snažan oblik umetničkog izražavanja.

Veliki broj izvođača doprinosi stvaranju različitih muzičkih zvukova zahvaljujući kojem simfonija ima tako bogat zvuk. Bitno je istaći da ranije u doba drevnog Rima, simfonija se koristila za ograđen prostor za pozornici koji je bio rezervisan za poseban instrumentalan sastav.

Simfonija u značenju koje ima danas počele je da postoji tokom 17-og veka. Razvijala se veoma postepeno, a prvu simfoniju napisao je kompozitor Viadana.

Ono što razlikuje simfoniju od svih drugih melodija jestu četiri stava koja se zajedno ujedinjuju u celinu. Vremenom razvilo se više oblika simfonije: koncertna, programska, simfonijska poema i vokalno instrumentalna simfonija.

Share.