Sinhronizacija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sinhronizacija

Šta znači sinhronizacija?

Istovremeno dešavanje dve radnje naziva se sinhronizacija.

Etimologija nas upućuje na koren izraza sinhronizacija navodeći dve grčke reči sýn u značenju sa i chrnos što znači vreme. Tako da se pojam sinhronizacija upotrebljava kao sinonim za istovremeno obavljanje dve radnje koje su u vezi. Može da se odnosi i na usavršavanje nečega, ali i ozvučavanje, posebno u filmskoj industriji. Ovde pojam sinhronizacija predstavlja snimanje i tona i slike u isto vreme.

Prema tome sinhronizirati nešto znači doterati, podesiti da dve ili više radnji imaju isto trajanje, te da se pojavljuju istovremeno. Odličan primer je, opet u svetu filma, kada se slika i ton u takozvanom ton-filmu pojavljuju istovremeno, tj. sinhronizovano.

Uopšteno se može reći da je sinhronizacija koordinacija događaja da rade u jednom povezanom sistemu. Tako na primer dirigent je taj koji pomaže da orkestar svira na vreme i u određenom ritmu. Zato se sistemi koji rade sinhronizovano sa svim svojim delovima nazivaju sinhroni, dok se sistemi koji nisu u sinhronizaciji nazivaju asinhroni.

Nekada je postići sinhronizaciju sa vremenom predstavljalo pravi problem, posebno kada je reč o dugim okeanskim plovidbama gde je merenje vremena i sinhronizacija satova osnova sigurne plovidbe.

Takođe, i u radu železnice imamo potrebu dobre sinhronizacije, naročito u 19.veku kada voz predstavlja prvo veliko prevozno sredstvo dovoljno brzo da se razlike u lokalnom vremenu i te kako primete. Svaka pojedinačna stanica je morala da se sinhronizuje sa centralnom po tada važećem železničkom vremenu i tako stvarale zvaničan i svima dostupan takozvani red vožnje.

Share.