Snaja

0

Šta znači snaja?

Snaja je termin koji se koristi da označi sinovljevu, bratovljevu ili sestrićevu suprugu.

Pojam snaja predstavlja još jednu reč koja je većina dobro poznata. Reč je o pojmu koji se koristi da označi tazbinsko srodstvo. Da li ste upoznati sa značenjem ove reči?

Nakon sklapanja braka između dve osobe, između veze koju su oni između ostalog i pred zakonom ovekovečili, stvara se pravna veza između jednog bračnog druga i srodnika njegovog bračnog druga. Reč je pre svega moralnoj i društvenoj vezi koju supružnici imaju prema članovima prodice svog bračnog druga.

Termin snaja koristi se da označi sinovljevu, bratovljevu ili sestrićevu suprugu. Primera radi, u slučaju da imate sina, njegova supruga Vama bi bila snaja. Interesanto je da se na našim prostorima umesto snaja, često koriste i izrazi snaga i snajka.

Ono što je posebno zanimljivo, to su brojne predrasude koje važe za odnose koji vladaju između snaje i porodice njegog muža. Pa tako ustaljeno je mišljenje, odnosno predrasuda da će se snaja dobro slagati sa muževljevim ocom, dok će joj njegova majka “zagorčavati život”

Prema srpskoj tradici, nakon braka u slučaju da mlada dolazi u kuću muža da živi, ona bi svakom od članova svog novog domaćinstva trebala da nadene ime, odnosno nadimak, kojim će ga uvek zvati.


Share.

Leave A Reply