Helvecija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to helvecija?

Helvecija je stari latinski naziv za oblast koja odgovara današnjoj Švajcarskoj.

Izraz Helvecija danas gotovo da se uopšte ne koristi zbog čega malo ko zna šta ova reč znači. Posmatrajući etimologiju saznajemo da pojam helvecija potiče iz latinskog jezika od reči Helvetia i predstavlja latinski naziv za oblast koja odgovara današnjoj Švajcarskoj.

Helvecija

Helvecija je ustvari bila drevna regija Evrope koja je obuhvatala visoravan između Alpa i Jure. Naziv su joj dali Rimljani još u prvom veku pre nove ere po Helvetzima – jednom keltskom plemenu koje se iz Nemačke doselilo u Švajcarsku. Helvetzi su polako započeli mnogobrojne sukobe sa Rimljanima, što je uzrokovalo brojne borbe i dovelo do toga da ih 58-e godine pre nove ere pobedi Cezarova vojska.

Tadašnja Rimska imperija tada je formirala malu provinciju koja obuhvata predeo današnje Švajcarske i dala joj ime Helvecija. Helvecija je zvanično počela da postoji u 15-oj godini pre nove ere.

Danas kada su zemlje dobile drugačije nazive i geografska obeležja izraz Helvecija gotovo da se i ne koristi. Švajcarska država koristi svoje zvanično ime (Švajcarska Konfederacija), dok njeno starolatinsko ime Helvecija pojavljuje se samo na poštanskim markama, novčanim kovanicama i slično.

Share.