Hipertenzija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je hipertenzija? Šta označava i kada se korsti navedeni pojam?

Hipertenzija je hronično medicinskog stanje u kojem je krvni pritisak povišen.

Sve češće u prilici smo da čujemo da je je hipertenzija u porastu, odnosno da se broj ljudi sa hipertenzijom povećava, a koliko nas zapravo zna tačno značenje pojma hipertenzija?

Poslednjih godina, hipertenzija je postala jedna od češćih bolesti u regionu, od koje prema nekim istraživanjima boluje svaki četvrti čovek u Srbiji. Reč je o neizlečivoj bolesti od koje godišnje umre oko 50 hiljada ljudi.

Hipertenzija se definiše kao hronično medicinsko stanje u kojem je krvni pritisak u arterijama povišen. Ovo oboljenje poznato je i pod nadimkom “tihi ubica” jer nema prepoznatljive simptome, pa ga je teško otkriti na vreme. Moždana krvarenja, aneurizma arterija, šlog, otkazianje bubrega i problem sa vidom samo su neke od posledica ovog medicinsog stanja.

Usled hipertenzije, odnosno povišenog krvnog pritiska srce radi jače nego što je to normalno kako bi krv mogla da cirkuliše kroz krvne sudove. Normalni krvni pritisak u mirovanju nalazi se u opsegu od 100 do 140 mmHg sistolnog i od 60 do 90 dijastolnog otkucaja. Dakle, za svaki krvni pritisak koji se odražava iznad 140/90 mmHg, kažemo da je visok.

Interesatna je činjeica da su čak 95% slučajeva hiprtenzije okarakterisano kao primarne hipertenzije, što znači da ne postoji medicinski uzrok za povećanje krvnog pritiska..

Hipertenzija se deli na hroničnu i akutnu. Akutna hipertenzija traje od par sati do par dana i uglavnom se ispoljava kao naglo povećanje arterijskog pritiska iznad 200 mmHg, dok za razliku od ne hronična traje više meseci ili je trajna i nju karakteriše postepeno povećanje arterijskog pritiska.

Što se tiče postavljanja dijagnoze za to je potrebno oko mesec dana. Obično se hipertenzija dijagnostikuje kada se utvrdi da pacijent duži vremenski period ima visok krvni pritisak.

Nakon postavjanja dijagnoze započinje se lečenje koje od pacijenta pored konzumacije lekova često zahteva i promenu nekih životnih navika poput, drugačije ishrane, više vežbanja, korigovanja težine, prestanak pušenja, prestanak konzumiranja alkohola i slično.

Bitno je istaći da većini osoba treba više od jednog leka kako bi mogli da hipertenziju drže u granicama normale, zbog čega su neophodne stalne posete lekaru kako bi mogao da prati da li je potrebno izbaciti ili pak uvesti neki nov lek.

Share.