Ekspertiza

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to ekspertiza?

Veštačenje, odnosno donošenje stručnog mišljenja u cilju otkrivanja materijalne istine naziva se ekspertiza.

Sam pojam ekspertiza potiče iz francuskog jezika i ima značenje veštačenje. U širem smislu ekspertiza podrazumeva stručan pregled na osnovu kojeg se donosi stručno mišljenje.

Ekspertiza

Ekspertiza jeste utvrđivanje određenjih činjenica izvan pravnog područja koju mora obavljati odgovarajuće lice koje poseduje stručno znanje. Ta osoba se stručno naziva ekspert i njen iskaz koji sadrži nalaz i mišljenje o stvari i služi kao dokazno sredstvo.

U sudskom postupku ekspertiza je od velikog značaja jer zahvaljujući njoj donose se presude, pa s’ toga je neophodno da se ona sprovodi pravilno i da krajnje mišljenje eksperta ne bude dovedeno u pitanje.

Bitno je istaći da se ekspertiza sprovodi onda kada se u određenom postupku trebaju utvrditi činjenice koje ne spadaju u domen pravne nauke. To znači da pravni organ koji sprovodi postupak ne poseduje potrebno značnje i informacije kako bi otkrio materijanu istinu.

Postoji više vrsta ekspertiza, a najčešće su finansijke koje se ogledaju u različitim vrstama pronevere i malverzacije novčanih sredstava, a veoma su česte i balističke, sudske i medicinske ekspertize.

Share.