Aždaja

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Aždaja, šta je to zapravo? Koje značenje ima navedeni pojam?

Mitološko biće predstavljeno u vidu ogromne krilate zmilje koja bljuje vatru naziva se aždaja.

Svi mi čuli smo za pojam aždaja još u najranijem detinjstvu kada smo uživali u bajkama, te verujem da većina ljudi zna koje značenje ima ovaj pojam.

Etimologija nas uči da sam termin aždaja potiče iz persijskog jezika, od reči azdaha, što znači zmijoliko stovrenje, a na naše prostore ovaj pojam stigao je posredstvom turskog jezika.

Aždaj je pojam koji je rasprostranjen na našim prostorima. Iako su sinonimi ove reči zmaj, čudovište, neman, ala, ipak treba istaći da se aždaja razlikuje od prethodno nabrojanih bića.

Naime, aždaja je mitološko biće koje je predstavljeno u vidu ogromne krilate zmije koja bljuje vatru. Po pravilu ona ima neparni broj glava, iako se u bajkama može naići na one aždaje sa dve glave.

U raznim predanjima obično se spominju troglave aždaje zelene boje sa kratkim nogama i krilima poput onih kod slepog miša.

Aždaje su impozantna stvorenja kojim iz otvorenih čeljusti izlazi plamen. Reč je o nezazitim bićima koja su stalno ljuta i ispuštaju grozne rike. Žive u pečinama, jezerima ili močvarama.

Aždaje nastaju od zmija koje prežive sto godina ili od zmija koje pojedu drugu zmiju.

U prensenom značenju često se izraz aždaja upotrebljava za zlu i pokvarenu žensku osobu.

Share.