Agape

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Agape

Šta znači reč agape?

Simbol univerzalne ljubavi naziva se agape.

Stari običaj u ranom hrišćanstvu bila je trpeza za kojom su sedeli svi, i bogati i siromašni, deca i odrasli, gospodari i robovi, jednom rečju na kojoj je svako bio podjednako dobrodošao. Vremenom je to prešlo u tradiciju i agape postaje simbol univerzalne (svima dostupne) hrišćanske ljubavi. Tako postoji i izreka „i danas se zna ko veruje da nam je samo ljubav potrebna njegova trpeza je agape“.

Etimolozi to i potvrđuju, pa navode da izraz agape potiče od ἀγάπη što se doslovno prevodi kao ljubav.

Prvi hrišćanski istorici Sokrat i Sozomen potvrđuju ovaj običaj koji se praktikovao prvo u Egiptu i to posle večere, kasnije u apostolsko doba agape su se održavale svaki dan, potom sve ređe i ređe, da bi se svele uglavnom samo na nedeljno okupljanje.

Takođe, agape su držane i pri krštenju i pri venčanju, ali više sa ciljem okupljanja porodice i prijatelja.

U sištini glavni razlog ovih gozba ljubavi bio religiozno-moralni karakter, odnosno međusobna ljubav i bratstvo prema svim ljudima. Sa druge strane u vreme ranog hričšanstva agape su dosta uticale na tu uzajamnu slogu među hrišćanima a to je dalje pomagalo u njihovoj borbi protiv neznabožaca i jeretika.

U metaforičkom smislu, agape se kao pojam koristi i kao sinonim svake porodične trpeze i simbol mira i ljubavi u jednom domu ali i šire među prijateljima i svim ljudima dobre volje.

Share.