Pajtaš

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Koje je značenje reči pajtaš?

Verovatno ste više puta u različitom društvu čuli da neko nekoga naziva pajtašem. Iako bismo pomislili da je reč o žargonizmu, reč pajtaš je preuzeta iz mađarskog jezika. Dakle, šta znači kada je neko nekome pajtaš?

Pajtas

U bukvalnom prevodu, pajtaš označava druga, prijatelja ili partnera. Obično nekoga smatramo pajtašem ako smo s tom osobom posebno bliski ili pak ako imamo zajedničke poslove. Da bi neko bio pravi pajtaš, mora biti fer prema nama, odan i dobar nerazdvojni prijatelj.

Takodje, ako želimo da opišemo vezu dve ili više osoba koje su bukvalno stalno zajedno i koje ne možemo zamisliti jedno bez drugoga, a da nije reč o ljubavnoj vezi, reći ćemo da su to pajtaši. Dva pajtaša međusobno se mogu oslovljavati i sa “pajdo”, “pale”, “ortak”…

U nekim krajevima, od reči pajtaš, razvio se pojam ženskog roda – pajtašica, što naravno u prevodu znači: nerazdojna, verna i odana prijateljica.

U drugim pak krajevima naše zemlje, reč pajtaš može imati i pogrdno značenje. Žene će tako pajtašima nazivati muškarce koji se sa njihovim muževima napijaju po kafanama i koji ih odvajaju od doma i supruge i dece.

Share.