Platonska ljubav

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to platonska ljubav? Saznajte tačno značenje navedenog pojma.

Platonska ljubav se definiše kao aseksualni odnos ljubavi i privrženosti prema nekoj osobi.

Za platonsku ljubav čuli smo gotovo svi i verujem da je velika većina dobro upoznata sa značenjem ovog pojma. Ipak, ako ima onih koji nisu baš najsigurnij šta to predstavlja platonska ljubav, odgovor na to pitanje mogu pronaći u sledećim redovima.

Pojam platonska ljubav se koristi da označi aseksualni odnos ljubavi i privrženosti prema nekoj osobi. Kao što većina može da pretpostavi naziv platonska ljubav dobila je po starogrčkom filozofu i besedniku Platonu koji nije izmislio ovaj termin, već je bio prva osoba koja je pisala o ovoj vrsti ljubavi.

Naime, on je u svom delu “Gozba” ljubav definisao kao filozofski nagon za spoznajom ideja, u kojem je isključena telesna povezanost. Poznato je da su u to vreme ljudi bili dosta slobodniji kada je u pitanju seks, a takođe je poznato da je Platon bio homoseksualne orijentacije.

Veruje se da su to neki od razloga zbog kojeg je on, pored svima dobro poznate ljubavi konzumirane seksualnim činom, pričao i o bestelesnoj ljubavi u kojoj partnere vezuju isključivo emocije, a ne fizički kontakt.

Najjednostavniji primer platnoske ljubavi je prijateljstvo, gde gajimo emocije prema nekome, ali nemamo želju da budemo intimni sa njim.

Svaka osoba ovu vrstu ljubavi doživljava na različite načine, na sebi svojstven način. I zato za neke platonska ljubav je ljubav prema prijatelju, za druge je to nemoguća ljubav, a ima i onih za koje je to ljubav preko interneta sa osobom koju nikada nisu uživo videli.

Share.