P.S. skraćenica

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači P.S. skraćenica?

Skraćenica P.S. potiče iz latinskog jezika i njeno značenje u bukvalnom smislu je “posle napisanog”, odnosno naknadno dopisano.

Verovatno ste i sami bezbroj puta koristili famoznu P.S. skraćenicu, ali ne znate šta znači u bukvalnom prevodu.

PS skracenica

Šta je zapravo pojam P.S.? Pun naziv izraza je “Post scriptum”. PS skraćenica se koristi kada se na kraju pisma ili poruke doda još malo teksta koji je zapravo nešto što smo zaboravili da u samom pismu napišemo.

Naravno da je u doba računara moguće da ono što zaboravimo na vreme da napišemo lako umetnemo gde želimo u okviru teksta, ali ranije, dok se isključivo pisalo rukom, pa i pisaćim mašinama to nije bilo moguće, naročito ako nije bilo dovoljno vremena za ponovno pisanje. Zato je jasno da je reč o jednoj od najstarijih skraćenica koje ipak i danas koristimo.

Danas se skraćenica PS nekada koristi i kada na kraju teksta ili poruke nešto želimo dodatno da naglasimo i izdvojimo kao posebno važno.

Ako želite da koristite ispravno ovu skraćenicu, dobro je da znate da je ispravno pisati i PS i P.S.- dakle is a tačkama i bez tačaka. Skraćenicu je najbolje uvek pisati latiničnim pismom.

Share.