Politehnika

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šte je politehnika? Znate li tačno značenje ovog pojma?

Politehnika je raniji naziv za višu tehničku školu u kojoj se izučavaju razne oblasti tehnike.

Sam pojam politehnika prethodnih godina je dosta češće korišćen, dok se danas ređe spominje. Ipak, verovatno ste bili u prilici da čujete za izraze poput “Beogradska politehnika” ili “Politehnika u Novom Sadu”, a da li znate o kakvim ustanovama je reč? I šta pojam politehnika ustvari znači?

Politehnika je naziv koji se ranije koristio za višu tehničku školu u kojoj se izučavaju razne oblasti tehnike. U nekim državama ovaj pojam se koristi da označi tehnički fakultet.

Ove škole obrazuju veliki broj stručnjaka počev od mašinstva, preko grafičkog dizajna i zaštite na radu, pa sve do elektrotehnike, elektronskog poslovanja i multimedija.

Ako posmatramo sa etimološke strane, sam pojam politehnika nastao je spajanjem grčkih reči poly + technike u značenju tehničke umetnosti, veština. Reč je o veštini u savladavanju praktične strane neke umetnosti ili naučne delatnost.

Na našim prostorima umesto termina politehnika, koristi se izraz “Visoka tehnička škola”.

Po završtetku politehničke škole dobija se zvanje politehničar. Danas, ovaj pojam se dosta ređe koristi na prostorima naše zemlje, dok nešto veću primenu ima u Hrvatskoj.

Share.