Purgativ

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Purgativ

Šta je to purgativ?

Lek za čišćenje creva naziva se purgativ.

Svi oni koji se razumeju u medicinu verovatno su čuli za pojam purgativ i upoznati su sa njegovim značenjem. Ako Vam je doktor prepisao da pijete purgativ ili ste od nekoga čuli ovu reč, a niste upoznati sa njenim značenjem sledi objašnjenje.

Etimološki posmatrano izraz purgativ nastao je od latinske reči purgativum i ima značenje leka za čišćenje creva. Purgativ je medicinski izraz  koji se odnosi na bilo koje sredstvo koje čisti creva. Prema tome možemo reći da je purgativ laskativ koji se najčešće upotrebljava kod osoba koje imaju povremeni ili hronični zatvor. Iako nemaju neželjena dejstva oni stvaraju naviku da se uzimaju zbog čega nije preporučeno dugotrajno uzimanje istih, već isključivo po potrebi.

Dugotrajno uzimanje purgativa ne samo da stvara naviku već nakon više godišnje primene oni gube svoju efikasnost. Takođe postoji mogućnost da creva izgube svoju sposobnost da prirodno funkcionišu, a pored ovog postoji još jedan problem koji se može javiti zbog dugotrajnog uzimanja purgativa, a to je kolitis. Naime, stalno uzimanje leka može nadraživati sluznicu koja oblaže creva usled koje nastaje kolitis.

Takođe prekomerena konzumacija purgativa može imati brojna neželjna dejstva zbog čega je neophodno da se konsultujete sa lekarom pre nego što se odlučite za dugotrajnu primenu purgativa.

Share.