Proskomidija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Proskomidija, šta je to zapravo? Koje značenje ima navedeni pojam?

Proskomidija predstavlja prvi deo Svete Liturgije, odnosno pripremanje časnih darova za pričešće.

Iako ne predstavlja reč koja se svakodnevno čuje, pojam proskomidija u hrišćanskokm krugovima oduvek je veoma značajan i rasprostranjen. U slučaju da ste čuli za ovu reč, a ne znate njeno značenje, sledi objašnjenje.

Etimologija nas uči da je sam termin proskomidija potekao iz grčkog jezika, preciznije od reči προσκομιδή, što znači prinošenje. Proskomidija predstavlja pripremanje časnih darova, odnosno hleba i vina za pričešće.

Ujedno proskomidja je i prvi deo Svete Liturgije koja postoji od davnina. Nastala je kao običaj drevnih hrišćanskih naroda da prinose hleb, vino i ostale stvari koje su potrebne za služenje Liturgije. Bitno je istaći da hleb koji se koristi tokom proskomidija mora biti kvasni, pšenićni i čist, jer je upravo takav hleb za tajno pričešće uzeo i Isus Hristos.

On mora biti okrugao i podeljen na dva dela koja simbolišu dve prirode Isusa – jednu Božansku, i drugu čovečansku. Takav hleb se naziva prosfora.

Vino koje se koristi za pričest mora biti crveno, jer crvena boja simbolizuje krv. Ovakvo vino se pravi od grožđa i meša sa vodom, što predstavlja sećanje na Isusovo razapeće kada su mi istekli krv i voda.

Bitno je istaći da se za proskomidiju upotrebljava pet prosfora koje treba da podsete narod kako je Isus nasitio više od pet hiljada ljudi sa samo pet hlebova.

Share.