Ekskluzivnost

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači ekskluzivnost?

Ekskluzivnost označava posebnost tj. dostupnost samo onima povlašćenima.

Sigurno ste čuli za pojam ekskluzivonst koji se sve češće upotrebljava na malim ekranima, a ova reč gotovo je ušla u svakodnevnicu kod svih nas. Ipak da li ste sigurni da znate šta ekskluzivnost zapravo znači?

Ekskluzivnost

Etimološki posmatrano reč ekskluzivnost u srpski jezik preuzeta je iz latinskog jezika i označava iznimnost, posebnoost odnosno isključnost.

Pojam ekskluzivnost koristićemo kada je nešto neverovatno, odnosno za sve one stvari i pojave koje su posebne na određen način zbog čega nisu dostupne svim ljudima.

Ekskluzivno društvo bilo bi ono čiji članovi nisu ravnopravni jedni sa drugima bilo da je to zbog položaja, materijalnih sredstava ili nekih drugih razlika.

Shodno navedenom možemo zaključiti da su ekskiluzivne novine one koje se po nečemu razlikuju od drugih, odnosno one poseduju neku posebnost koja ih isključuje iz mase drugih novina koje su verovatno sve slične ili pak približno iste (monotone).

Ekskluzivnost je pojam često povezan sa estravagarnošću i novcem, pa ako za neki auto kažemo da je ekskluzivan to znači da je on izuzetno redak i veoma skup.

Share.