Indulgencija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Indulgencija

Šta je to  indulgencija?

Iskupljenje, odnosno oproštaj grehova naziva se i indulgencija.

Posmatrajući etimologiju dolazimo do saznanja da je reč indulgencija nastala od latinske reči indulgere koja ima značenje biti blag, popustljiv, obziran; Pojam indulgencija se koristi za iskupljenje odnosno oproštaj grehova. Kod katolika je ovaj termin posebno popularan i označava opuštanje vremenske kazne za grehe.

Naime, katolička Crkva deli opoštaj nakon što se osoba koja je počinila neki greh najpre ispovedi, a potom i shvati težinu učinjenog dela. Prema katolicima oproštaj od posledica počinjenog greha može se dogoditi na zemlji ili pak u Čistilištu. Indulgencija se razvila veoma rano, a svoj vrhunac doživela je tokom jedanaestog veka. Naredni vekovi donose veliku zloupotrebu indulgencije gde je Crkva delila oproštaj svima koji su za uzvrat davali određenu novčanu nadokandu.

Po pravilu za oproštaj grehova, vernici su trebali da učine neko dobro delo, čitaju Sveto pismo i slično. Međutim iskvareni sveštenici i druge glavešine tražili su od ljudi često i celokupnu imovinu kako bi im gresi bili oprošetni. Već od 11-og veka krenuli su brojni protesti i otpori kako bi se suzbila takozvana “kupovina grehova”.

Na sreću do kraja 16-og veka ova zloupotreba je iskorenjena, a krajem 20-og veka potpisan je poseban sporazum između Katoličke i Evangeličke crkve po kojom se svi grešnici mogu iskupiti i dobiti oproštaj ali isključivo snagom njihove vere.

Share.