Inferiornost

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to inferiornost?

Osećaj da je neka osoba manje vredna od druge naziva se inferiornost.

U današnje vreme sve više i više u javnosti pojavljuje se pojam inferiornost koji je postao naročito popularan u modernoj psihologiji. Svi mi smo se u nekoj situaciji prema nekome osetili pomalo inferiorno, a ako Vas je zanimalo šta taj pojam tačno znači došli ste na pravo mesto.

Inferiornost

Različite analzie koje se vrše pokazale su da svi mi u odnosu na druge ljude zauzimao neke pozicje. U pitanju su vrednosne pozicije i sami smo skloni da se upoređujemo sa drugim ljudima i postavljamo sebe na višu ili nižu lestvicu u odnosu na njih. Jedan od onih osećaja kada određena osoba ima osećaj manje vrednosti u odnosu na drugu, tj oseća se lošije, slabije, gluplje i slično naziva se inferiornost.

Po etimologiji reč inferiornost potiče iz latinskog jezika, preciznije od reči inferior u značenju donji, niži, mlađi, slabiji; Ustvari inferioran je onaj koji je po nečemu niži od nekog, ima manju vrednost. Shodno tome inferiornost predstavlja jednu vrstu kompleksa niže vrednosti koji u psihologji daje osećaj određenoj osobi da je manje vredna od neke druge osobe u bilo kom aspektu. Ovi osećaji nastaju zbog brojnih psiholoških indikatora, te je poznato da postoji više indikatora koji ga pokreću.

Često inferiornost može biti i nesvesna, tj. osoba može dobiti te osećaje neprimetivši to i možda čak ne želeći da ima takve osećaje. Ipak inferiornost često dolazi do lošeg i ekstremnog ponašanja, pa tako osoba može doživeti ogromne uspehe ali veoma često pokazati i šizoafektivno ponašanje. Ovde je bitno istaći da postoje normalni osećaji inferiornosti gde nam je poekad dozvoljeno da se osećamo bolje ili gore od drugih kao mali podsticaj kako bi smo napredovali ili stvorili nešto. Sa druge strane veća inferiornost usaćuje se u metalni sklop osobe i postaje deo njenog životnog stila.

Share.