Malahit

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to malahit?

Malihit je karbonatni minteral i najpoznatiji dragi kamen zelene boje.

Lepše polovine sigurno su čule za malahit i znaju koje je njegovo značenje. Ipak za sve one kojima nije poznat ovaj pojam sledi objašnjenje.

Malahit

Maliht je zeleni dragi kamen koji spada u najpoznatije kamenje na svetu. Posebno je popularan zbog svoje izrazite zelene boje koja ga izdvaja iz mase drugih dragih kamenja.

Pored svoje intezivne boje on ima i veoma zanimljivu teksturu. Kod malahita smenjuju se svetli i tamni tonovi što mu daje posebnu notu.

Ovaj dragi kamen poznat je još od drevnih civilizacije gde je korišćen kao amailija koja je štitia osobe koje ga nose od loše sreće i raznih bolesti.

Spada u najosetljivije kamenje i poznat je po svojoj mekoći zbog čega se nešto ređe koristi za izradu nakita. Njegova najčešća upotreba jeste kao dekorativni kamen koji se često stavlja u različite dekorativne ukrase. Pa tako često ga možete videti na kutijama za nakit, ramovima za slike, pikslama i slično. S’ obzirom da se na fesetira bitno je istaći da njegovi primerci nemaju pravilan kristalan oblik.

Bitno je istaći da malahit pripada karbonatnim mineralima, odnosno on sadrži dva atoma kiseonika i dva vodonika. Malahit je karbonat bakra, a u hemiji klasifikuje se kao hidrantni mineral.

Retko se sreće u kristalnom obliku poput drugih dragih kamenja, dok se češće javlja u vidu bubrezatstih, zrakastih ili grozdastih masa.

Poznat je po tome da uvek zadržava istu sjajnost te se ne brinite da će ona izbledeti ako ga budete  češće koristiti. Kristali mu svetlucaju poput dijamanta, a vlakanasti oblici često imaju svilenkastu sjajnost.

Lako je dostupan i proizvodi se na Srednjem Istoku, Zambiji, Narodnoj Republici Kondo i Rusiji. Kako je toksičan isključivo se može koristiti u svom poliranom obliku dok se nikako ne sme udisati njegov prah.

Što se tiče delotvnornih dejstava poznat je po tome što pojačava pozitivnu, ali i negativno energiju, odnosno ona ocećanja koja trenutno posedujemo malahit će naglasiti.

Drevne civilizacije su verovale da prizemljuje duhovne energije i da štiti od bolesti. Naučno je dokazano da njegovo nošenje i umiruje određene bolesti, a mnogi veruju da će upravno on biti kamen budućnosti kada je medicina u pitanju.

Danas malahit se koristi kao zaštitni kamen koji apsorbira sve zagađivače sakupljajući ih kako iz tela, tako i iz atmosfere. Poznat je kao zaštita od svih vrsta radijacije, a koristi se još i za čišćenje čakrama. Koristi se i za sve vrste psihičkih i seksualnih problema naročito ako su oni izazvani nekim traumatičnim seksualnim iskustvima u prošlosti.

Brojna su njegova delotvorna svojstva, a poznat je i kao kament koji pojačava intuiciju, ublažava mentalne poremećaje, različite psihijatrijske bolesti, dislekciju, a takođe osobe koje ga nose imaju bolje pamćenje i lakše shvataju teške komcepte.  Poznat je i kao ljubavni kamen, pomaže pronalasku i razvijanju ljubavi.

Ako ga imate trebalo bi da znate da preporučuju da se nosi na levoj luci.

Share.