Kirdžija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kirdzija

Šta je to kirdžija?

Najamni prevoznik robe naziva se kirdžija.

Kirdžija je još jedna u nizu reči koja je ranije imala veliku upotrebu dok danas retko ko zna značenje ove reči. Ipak moguće je u svakodnevnom govoru čuti za ovaj pojam, a za sve one koji ne znaju njegovo značenje sledi objašnjenje.

Reč kirdžija predstavlja turcizam, odnosno tursku reč koja je vremenom stopila se kod nas i dobila svoju upotrebu. Kirdžija je veoma interesantan zanat koji je star veoma dugo. Kirdžije prenose robu koristeći konje i konjiške karavane. Uglavnom su trgovali retkom robom koja je bila teško dostupna, a poznato je da su kirdžije isle i po dalekim i veoma nepristupačnim predelima. Neke od najčešće prenošeneh stvari jeste rakija, katran, luk, so i šećer, žito, šibice, drveno posuđe i začini.

Sa modernizacijom i sve većim razvojem nauke i tehnologije kirdžije su polako nestale. Procenjuje se da je poslednji kirdžija nestao pre nekih 40 godina. Ipak ostalo je poznato da su oni bili izuzetno vredni i snalažljivi ljudi koji su posedovali neverovatnu moć komunikacije. Robu su nekada prodavali za novac, a nekada menjali za drugu robu.

Poznato je da kirdžijama nije bilo teško da sa konjem i zapregama se popnu i na najudaljenija i najneprisupačnija mesta kako bi određena domaćinstva snabdeli sa potrebnim potrepštinama.

Share.