Ekskurzija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je ekskurzija? Saznajte tačno značenje navedenog pojma.

Kraće grupno putovanje sa ciljem upoznavanja zabavne, kulturne, naučne i sportske tradicije određenog naroda naziva se ekskurzija.

Verujem da nema osobe koja nije upoznata sa značenjem pojma ekskurzija. Mnogi od nas su još od najranijih đačkih perioda jedva čekali ekskurziju, što zbog mogućnosti putovanja i obilazaka mesta na kojima nisu bili, to zbog dobre zabave i druženja sa drugarima.

Ekskurzije su odvuek bile omiljenje među svim mladima, a mnogi čak i nakon završetka školovanja organizuju različiti vid ekskurzija sa prijateljima kako bi se družili i posetili neku kulturnu baštinu.

Sam termin ekskurzija potekao je iz latinskog jezika, od reči ecxursio, što znači izlet, kratak put, putovanje. Ovaj termin se na našim prostorima koristi da označi kraće grupno putovanje, odnosno izlet koji se organizuje u zabavne, kulturne, naučne i sportske svrhe.

Ekskurzije mogu biti jednodnevne ili višednevne, a njihova glavna svrha jeste obrazovna, odnosno one najpre služe da upoznaju učenike sa prirodnim i kulturnim atrakcijama, a potom i da im omoguće druženje ili pak takmičenje u nekoj aktivnosti.

Finansiranje, trajanje i sama organizacije ekskurzije zavisiće od obrazovnog sistema i socijalekonomskih prilika određenje zemlje. U Srbiji, praksa je da škole vrše organizaciju ekskurzije, dok porodice učenika finansiraju istu.

U obrazovnom sistemu, ekskurzija se tretira kao vannastavna aktivnost u kojoj učenici imaju priliku da uče istraživanjem i otkrivanjem. Oni tom prilikom ne samo da upoznaju drugačije kulture i do tad nepoznate gradove i naselja, već uče da se snalaze u njima, stiču uvid u ponašanja u muzejima, hotelima, manastirima i slično.

Pojam ekskurzija ima i svoje figurativno značenje. Po njemu, ona označava malo udaljavanje od glavnog predmeta u predavanju ili udaljavanje od osnovne teme u nekoj diskusiji.

Share.