Escajg

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je escajg? Da li ste upoznati sa tačnim značenjem navedenog pojma?

Kompletan pribor za jelo naziva se escajg.

Verujem da je kako ženski, tako i muški deo populacije dobro upoznat sa značenjem pojma escajg. U slučaju da ima onih kojima nije baš najjasnije šta sve escajg obuhvata, sledi kratko objašnjenje.

Etimologija nas upućuje da je sam termin escajg na naše prostore došao posredstvom nemačke reči das Esszeug, što znači pribor za jelo. Escajg se ujedno i koristi da označi kompletan servis za ručavanje.

Escajg se obično pravi od nerđajućeg čelika, ali u upotrebi su i oni koji se prave od lakih metala. Najprefinjeniji escajg se pravi od srebra, a njegovo održavanje je znatno komplikovanije od održavanja escajga napravljenog od nerđajućeg čelika. Kako je  escajg od srebra dosta skuplji, u većini kuća koje ga poseduju koristi se isključivo u specijalnim prilikama.

Standard je da se u escajgu nalazi ukupno 24 noževa, kašika i viljuška, ali ovo nije pravilo, te postoje escajgi sa manje ili više pribora.

Formalni komplet jednog escajga podrazumeva stolnu viljušku, salatnu, desertnu, viljušku za ribu i ostrge ili hobotnicu, stolni nož, nož za maslac, nož za stjk i desertnu i supenu kašiku.

Stona viljuška je standardne veličine, a reč je o viljušci koju svi mi imamo u kući i svakodnevno koristimo. Salatna viljuška je nešto manja od stone, ali istog oblika i kako joj samo ime kaže služi za konzumaciju salate. Desertna viljuška je iste dužine kao salatna, sa tim što je nešto uža i koristi se za konzumiranje torti, kolača i ostalog dezerta. Viljuška za ribu je iste dužine kao i stona, ali je nešto uža od nje.

Stoni nož je standardni nož koji je svima poznat i pod imenom slavski nož. Nož za maslac je nešto manjih dimenzija od stlnog i ima zaokružen vrh koji mu omogućava lakše mazanje maslaca. Nož za ribu je istih dimenzija kao i stoni, s’ tim što se na vrhu nalazi poseban šiljak koji služi za tranžiranje ribe. Nož za stejk je poznat po svojoj oštroj i nazubljenoj oštrici koja mu omogućava lako sečenje čak i najtvrđe hrane.

Standardna kašika je ona koja je svima dobro poznata jer je koristimo svakodnevno. Desertna kašika je dosta manja i služi za konzumaciju dezerta, a pored nje u escajgu se može nalaziti i moka kašika za čaj ili kafu.

Pored navedenog u escajgu se mogu naći i komadi za serviranje, poput velike servirne kašike, špahle, kutlaže i posebnih noževa.

Share.