Epoleta

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Epoleta

Značenje reči epoleta

Znak oficirskog čina naziva se epoleta.

Verovatno je svako imao priliku da vidi kako izgleda neki znak oficirskog čina, među njima i epolete, ali možda nije bio svestan da je to simbol koji ima određeno značenje.

Izraz epoleta potiče od još jedne u nizu pozajmljenice iz francuskog jezika, od reči épaulette koja u bukvalnom prevodu označava naramenicu na kojoj stoji znak oficirskog čina.

Tako se kaže dobiti epolete, odnosno dobiti neki oficirski čin, postati oficir. U suprotnom izgubiti epolete znači da je taj neko prestao da bude oficir, postaje lišen oficirskog čina.

Pojam epoleta se koristi i u diplomatskom jeziku pa se može reći za neku zemlju ukoliko se hvali njena vojska da je određeni oficirski čin ili drugi predstavnik vojske nagrađen za svoje ponašanje pa se odaje čast celoj zemlji i njenim epoletama. Ali sa druge strane ukoliko se zemlja, tj. njena vojska ili predstavnici iste u nekom postupku osramote, onda će mediji sigurno napisati da su se ta zemlja i njene epolete obrukale.

Epolete mogu biti kako za rame i rukave pripadnika određenog oficirskog čina, tako i za grudi, takozvane grudne epolete, ali i epolete za džep.

U mnogim oglasima, kao i na aukcijama, za kolekcionare veoma važna je prodaja epoleta. Pa se mogu naći razne vrste epoleta koje su bile obeležje pripadnika vojske iz celog sveta.

Share.

Leave A Reply