Eolski

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači reč eolski?

Za nešto što je vetrovito ili burno kaže se da je eolsko.

Reč eolski se koristila još u grčkoj mitologiji gde se bog i gospodar, čuvar vetrova nazivao Eol.

Geomorfologija objašnjava da se eolski procesi i oblici pojavljuju kao promene na površini Zemlje a pod uticajem delovanja vetra. Snaga vetrova je toliko velika da može transpotovati, erodovati i taložiti materijale posebno na površinama sa retkom vegetacijom, kao što su pustinje. Zato je rad vetra najvidljiviji u suvim pustinjskim i polupustinjskim predelima bez vegetacije.

eolski

I ovde postoji podela, pa se eolski oblici reljefa dele na erozivne i akumulativne.

Erozovni oblici nastaju snažnim mehaničkim raspadanjem površine stena, a to se dešava najčešće u oblastima gde su velike razlike u temperaturi danju i noću, tačnije tamo gde su dnevne razlike u temperaturi vazduha i do 70 °Celzijusa.

Sa druge strane slabljenjem tog deflacionog pustinjskog vetra nastaju akumulativni eolski oblici. Tako i nastaju pustinje (najveći eolski oblici). Mogu biti sa blažim uzvišenjima i zatalasane, pa kao takve se nazivaju dine. Dine se takođe razlikuju po veličini (visoke do 20 m, a dugačke od 100 do 200 m). Ali i oblici mogu biti veoma zanimljivi. Akumulacija peska može tako biti i u obliku polumeseca pa se takvi oblici nazivaju barahane.

Prostrane pustinjske dine i barahane se mogu videti u pustinjama Severne Afrike, Srednje Azije, Mongolije i u Arabijskom poluotoku.

Pojam eolski se nekada upotrebljava u svakodnevnom govoru metaforički označivši da je neko brz, buran, nagao ili jednostavno rečeno „vetrovit“.

Share.