Golgota

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Golgota

Šta znači Golgota?

Brdo kod Jerusalima naziva se Golgota.

Etimolozi nas upućuju na poreklo pojma golgota navodeći hebrejsku reč Gulgolta ili grčku Golgothá u prevodu „lubanjište“ koje u stvari predstavlja brdo kod Jerusalima na kojem je Hristos razapet ali gde su izvšavane i smrtne kazne uopšte.

Prema hrišćanskom verovanju Isus Hristos je razapet na Golgoti, pa otada važi za sve što se kaže u kontekstu velikih muka, mučeništva, patnje ili stradanja da je golgota.

Golgota je brdo koje se nekada nalazilo nedaleko od grada, odnosno izvan zidina Jerusalima. Međutim, širenjem i sve većim naseljavanjem urbanog dela danas se Golgota nalazi unutar Jerusalima.

Zašto se brdo naziva Golgota ili u prevodu „lubanjište“? Naime, latinska reč kalvaria znači lubanja, a brdo je samo od kamena te je izdaleka nalik na siluetu verovatno podsećalo na lobanju.

Na Golgoti su svojevremeno izvršavana razna pogubljenja, pa ne čudi što se za svako stradanje većeg broja ljudi koristi izraz golgota ili golgotska patnja. U Hristovo vreme bičevani su samo i isključivo robovi, ratni zarobljenici i stranci, dok su rimski građani bili zaštićeni i pošteđeni ovih muka.

Na ovom brdu je po raspeću Isus Hristos vaskrsnuo, tako da je to u svakom pogledu sveto mesto za hrišćane, ali što ih i razlikuje od ostalih religija.

Interesantan podatak govori da je Golgota udaljena zapadno od Jerusalimskog zida oko 45 metara.

Share.