Gingiva

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gingiva, šta je to zapravo? Koje značenje ima ovaj pojam?

Gingiva je naziv za deo mastikatorne sluzokože koja prekriva alveolarne nastavke gornje i donje vilice.

Verujem da većina ljudi ne zna šta znači pojam gingiva. Sa druge strane gotovo sam sigurna da skoro svi znamo šta su to desni. A da li znate da ova dva pojma imaju potpuno isto značenje?

Etimologija nas upućuje na informaciju da je sam pojam gingiva potekao iz latinskog jezika, od reči gingivae u doslovnom značenju desni. Gingiva je naziv za deo mastikatorne sluzokože koja prekriva alveolarne nastavke gornje i donje vilice.

Razlikujemo marginalnu, tj. slobodnu i pripojenu gingivu. Marginalna gingiva nije pripojena za podlogu i ona obavija vrat zuba. Svetloljubičaste je boje i visoka od 0,5 do 2 mm. Pripojena gingiva je čvrsto pripojena za podlogu i dosta je crvenija u odnosu na slobodnu gingivu.

Gingiva je većim delom izgrađena od lagano orožnalog višeslojnog pločastog epitela, a manjim od parakeratotičnog.

Treba istaći da je jako važno voditi pravilnu negu gingive, kao i cele vilice jer se mogu javiti različita oboljenja. Najčešća i najrasprostranjenija oboljenja koja se mogu javiti kod savremenog čoveka su karijes i parodontopatija.

Reč je o neprijatnim, neprimetnim i sporim bolestima, čiji se prvi simptomi odnose na upalu gingive. Ovo stanje poznato je  pod nazivom gingivitis. On nastaje kao posledica loše oralne higijene, taloženja mekih naslaga, kamenca itd.

Share.