Gingiva

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gingiva, šta je to zapravo? Koje značenje ima ovaj pojam?

Gingiva je naziv za deo mastikatorne sluzokože koja prekriva alveolarne nastavke gornje i donje vilice.

Verujem da većina ljudi ne zna šta znači pojam gingiva. Sa druge strane gotovo sam sigurna da skoro svi znamo šta su to desni. A da li znate da ova dva pojma imaju potpuno isto značenje?

Etimologija nas upućuje na informaciju da je sam pojam gingiva potekao iz latinskog jezika, od reči gingivae u doslovnom značenju desni. Gingiva je naziv za deo mastikatorne sluzokože koja prekriva alveolarne nastavke gornje i donje vilice.

Razlikujemo marginalnu, tj. slobodnu i pripojenu gingivu. Marginalna gingiva nije pripojena za podlogu i ona obavija vrat zuba. Svetloljubičaste je boje i visoka od 0,5 do 2 mm. Pripojena gingiva je čvrsto pripojena za podlogu i dosta je crvenija u odnosu na slobodnu gingivu.

Gingiva je većim delom izgrađena od lagano orožnalog višeslojnog pločastog epitela, a manjim od parakeratotičnog.

Treba istaći da je jako važno voditi pravilnu negu gingive, kao i cele vilice jer se mogu javiti različita oboljenja. Najčešća i najrasprostranjenija oboljenja koja se mogu javiti kod savremenog čoveka su karijes i parodontopatija.

Reč je o neprijatnim, neprimetnim i sporim bolestima, čiji se prvi simptomi odnose na upalu gingive. Ovo stanje poznato je  pod nazivom gingivitis. On nastaje kao posledica loše oralne higijene, taloženja mekih naslaga, kamenca itd.

Share.

Leave A Reply