Grotlo

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Reč grotlo ima više značenja, od kojih su najčešći: otvor, krater vulkana, bilo da je vulkan neaktivan ili aktivan, bilo da iz njega ili neizlazi užarena lava.

Reč grotlo se koristi i u drugim životnim sferama. U brodogradnji se reč grotlo koristi za otvor na palubi namenje ukrcavanju i iskrcavanju tereta ili pristupu u potpalubni prostor. U metalurgiji, grotlo je otvor za punjenje visoke peći.

Grotlo

Ponekad, pogotovu kada su u pitanju rudnici gde radnici rade u nehumanim uslovima, poput pojedinih rudnika u nerazvijenim Afričkim zemljama, reč grotlo označava otvor u zelji kroz koji rudari ulaze u rudnik.

Ipak najčešće korišćenje termina je za krater aktivnih vulkana. Nekada su se grotla vulkana snimala samo iz daleka, a sada se često, pušta dron koji snima unutrašnjost grotla, kako bi snimci koje on napravi dali naučnicima određene podatke.

Zanimljivosti radi, želimo da Vam napomenemo, da je amerikanac Sam Cossman u specijalnom odelu koje „trpi“ i ne prenosi visoke termperature, sišao u grotlo aktivnog vulkana Marum u ostrvskoj zemlji Vanatu, u Južnom Pecifiku, šetao na par metara od užarene lave. Snimio je unutrašnjost grotla, purpurnu lavu koja se kovitla, komeša i pokazuje svu svoju silu koja samo što ne eskalira. Snimak je objavio National Geograghic.

Share.