Kolonjska voda

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kolonjska voda

Šta je to kolonjska voda?

Speciifična vrsta parfema naziva se kolonjska voda.

Prema istraživanju etimologa, koji nas upućuju na poreklo izraza kolonjska voda, originalni naziv na francuskom je “eau de Cologne” i znači mešavinu raznih mirisnih esencija od jorgovana, ruzmarina, kedra, ruže do limuna i drugih biljaka.

Ipak kada odete u Nemačku naićićete možda na originalnu kolonjsku vodu što je ustvari naziv za parfem koji je ima dobio po gradu Kelnu. Originalni naziv Echt Kölnisch Wasser je zaštićen nemački brend te se proizvodi i prodaje kao patentiran proizvod u korist kelnskog proizvođača.

Ta originalna kolonjska voda nastala je u 18. veku a njen tvorac je bio Italijan Đovani Marija Farina. U to vreme je retko ko kao Đovani poznavao destilaciju alkohola i aromatizaciju. A tog dana kada je našao formula za perfektnu kolonjsku vodu, poslao je svom bratu poruku da je pronašao miris koji ga podseća na italijanska jutra, planinske narcise, cvetove i pomorandže posle kiše. Stilski je opisao kako ga taj miris osvežava, osnažuje njegovu fantaziju i razum.

Interesantno je da će vas nakon 300 godina u kući Đovana Farina u Kelnu i danas dočekati bočice originalne kolonjske vode, a glumci animatori uvesti u svet baroka, dugih perika i balskih haljina.

Originalna kolonjska voda kao proizvod kuće mirisa Farina proizvedena je 1709. godine, ali kasnije se pojavljuju mnoge kopije. Jedna od čuvenih kopija u to doba bila je kolonjska voda pod oznakom “4711” koju je dobila prema broju fabrike u kojoj je proizvedena.

Zapisano je da je pisac Gete čak pio originalnu Farininu kolonjsku vodu, dok je Napoleon Bonaparta stavljao ovaj miris i u svoje čizme.

Share.