Komonvelt

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Komonvelt

Komonvelt je udruženje 16 nezavisnih suverenih zemalja širom sveta, a koje priznaju britanski kraljicu Elizabetu II kao svoju kraljicu i kao šefa države.

Pojam potiče od engleske reči commonwealth koja znači “opšte blagostanje” ili “opšte dobro”, a datira još iz 15. veka. U prenesenom značenju predstavlja zajednicu.

Komonvelt označava novi vid međudržavne organizacije najvećeg dela bivše Britanske imperije, a koji je ustanovljen 1948. godine.
To je zajednica naroda kojoj je cilj usklađivanje i razvijanje saradnje na ekonomskom, kulturnom, političkom i drugim poljima društvenog života. Takođe, članice Komonvelta mogu kad hoće da ga napuste. Dok kraljica predstavlja samo simbol jedinstva država i nema nikakvu suštinsku izvršnu moć. Ona postavlja, nezvanično, (po predlogu šefa odgovarajuće vlade) generalnog guvernera, a koji postaje njen predstavnik u datoj zemlji. Sedište Komonvelta se nalazi u Londonu (Vestimsteru).

Zemlje Komonvelta nastaju raspadom Britanske imperije, kada je ona iscepkana na više nezavisnih država koje su do tada bile britanske kolonije ili takozvani protektorati.

Takođe, postojao je i “Commonwealth” koji je bio naziv za četiri države Sjedinjenih Amričkih Država: Kentaki, Masačusec, Pensilvanija i Virdžinija koje su bile Britanske kolonije.

Pored ovog značenja Komonvelt je tradicionalni engleski pojam koji se odnosi na političku zajednicu koja bi bila osnovana zbog opšteg dobra. A nekad i sinonim za republikanizam.

Share.

Leave A Reply