Emetik

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Emetik

Šta znači reč emetik?

Lek koji izaziva povraćanje naziva se emetik.

Etimologija nas upućuje na poreklo izraza emetik navodeći grčku reč eméō koje u doslovnom prevodu znači povraćam. U medicini se koristi izraz i emetičan za nekog ko je sklon povraćanju ili za nešto što izaziva povraćanje.

U raznim zdrvstvenim stanjima organizma ponekad je neophodno izazvati povraćanje pa i lekovima koji su za to namenjeni poput emetika. To se može desiti u raznim situacijama, takođe, kada se na primer proguta neka toksična supstanca ili neka druga materija koja se ne sme zadržavati u organizmu. Emetici se mogu piti i radi prevencije iliti čišćenja želuca.

Ipak i u ovakvim situacijama treba biti oprezan, jer povraćanje se ne sme izazivati na primer ako je pacijent u nesvesnom stanju, odnosno ako nije potpuno svestan s obzirom da pri povraćanju dolazi do nasilnog izbacivanja sadržaja želuca kroz usta čemu najčešće prethodi mučnina.

Nekada su se emetici koristili za suzbijanje, odstranjivanje, odnosno čišćenje želuca od raznih otrova, dok se danas za to uglavnom primenjuje sondiranje želuca.

U svakom slučaju svaki lek pa i ovaj ne treba uzimati pre konsultacije sa lekarom. Naravno, kao i za ovaj lek postoji “antilek” koji se naziva antiemetik. Antiemetici su skup lekova koji deluju kontra od emetika odnosno sprečavaju mučninu i nadražaj za povraćanje.

Share.