Evazija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je evazija? Da li znate tačno značenje navedenog pojma?

Evazija je izbegavanje plaćanja poreza.

Verovatno ste do sada bili u prilici da čujete izraze poput „dozvoljena evazija“, „poreska evazija“ ili „izbegavanje plaćanja evazije“, a da li znate šta tačno označava pojam evazija?

Etimologija nas uči da je pojam evazija nastao od latinske reči evasio, što znači bežanje, begstvo, izbeglištvo. U tom smislu ovaj pojam može se koristi da označi izmigoljavanje, izbegavanje ili begstvo nečega.

Evazija se u svom prenesenom značenju koristi da označi onog koji je izmigoljen, pobegljiv, tj. onaj koji se teško hvata.

Ipak na našim prostorima kada se spomene termin evazija, uglavnom se misli na značenje koje ovaj termin ima u poreskoj terminologiji. U njoj, ovim pojmom se označavaju različiti načini za izbegavanje plaćanja poreza. Evazija nastaje kao rezultat otpora koji poreski obveznik oseća prema plaćanju poreza.

U tom smislu razlikuju se dve vrste evazije: legalna i nelegalna. Legalna evazija predstavlja izbegavanje plaćanja poreza putem pronalaska rupa u zakonu ili putem korišćenja po zakonu odobrenih povlastica.

Nelegalna evazija predstavlja izbegavanje plaćanja poreza kriminalnim aktivnostima, odnosno prikrivanjem stanja bilansa. Nelegalna evazija je krivično delo i u našoj državi zakonom je kažnjiva.

Share.