Esencijalno

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Esencijalno

Šta znači esencijalno?

Za nešto što je bitno odnosno suštinsko kažemo da je esencijalno.

U našem jeziku veoma često možete čuti pridev esencijalno koji iako na prvi pogled deluje veoma složeno ipak ima jednostavno značenje. Veliki broj ljudi sigurno zna tačno značenje ovog prideva, ali za one koje su malo neupućeniji sledi objašnjenje.

Pojam esencijalno je latinskog porekla i ima značenje osnovno, bitno tj. suštinsko. Etnološki posmatrano ovaj pridev izveden je od imenice esencija koji je nastao od latinske reči essentia u značenju bit, suština. Po definiciji esencija predstavlja osnovno svojstvo nekog bića ili pojave kojim se mogu objasniti razna posebna i složena pojavna zbivanja. Esencija predstavlja ono po čemu nešto jeste baš to što jeste, odnosno ona predstavlja prirodu stvari, tj, ono bez čega ona ne bi mogla biti ono što jeste.

Dakle, esencijalno nam govori da je nešto suštinsko, osnovno tj. baš ono što jeste. Sledeći primeri pomoćiće svima da lakše razumeju reč esencijalno: „Esencijalno svi smo mi ljudi, ali ima nas različitih boja“. Pridev je veoma čest i koristi se u brojnim naukama. U hemiji ako za neki element kažemo da je esecijalni to znači da je on životno važan. Esecijalno kao što smo već rekli ima značenje suštinski ili osnovno, ali u zavisnosti od konteksta rečenice može se tumačiti i malo drugačije.

Share.