Gajtan

Pinterest LinkedIn Tumblr +

gajtan

Šta znači gajtan?

Gajtan je izraz koji ima više značenja, a najčešće se upotrebljava u značenju električna žica ili pletena vrpca koja se koristi za porubljivanje odeće.

Iako spada u zastarele izraze, pojam gajtan i dan danas možemo čuti. Pretnja „dobićeš batine gajtanom od pegle“ je jedna od najkorišćenijih na našim prostorima i velika većina imala je prilike da je čuje. U slučaju da ne znate šta znači reč gajtan sledi objašnjenje.

Gajtan je reč grčkog porekla koju su na naše prostore doneli Turci. U užem smislu gajtan predstavlja upredenu ili pletenu uzicu koja može biti bilo koje boje, a najčešće je od svile ili pamuka. Gajtan obično služi kao ukras na odeći, jastuku, nameštaju i slično.

Izraz gajtan upotrebljavamo i za izolovane žice koje su obložene gumom ili nekim predivom za dovod električne struje u kućne aparate. Pojam gajtan može se u potrebljavati i u značenju lanac, traka i fitilj za mine.

Gajtan ima i različito značenje u književnoj upotrebi pa tako „gajtan trava“ predstavlja travu koja je glatka kao svila. Izraz „poslati gajtan nekome“  ima negativno značenje odnosno predstavlja znak koji se dajemo osobi čija je javna karijera završena i koja bi trebala da da ostavku.

U Jablaničkom okrugu postoji selo pod nazivom Gornji Gajtan.

Share.