Gurbet

0

Gurbet

Gurbet je reč turskog porekla i znači skitnica. To je onaj čovek koji živi nomadskim životom, pod čergom. U prenesenom smislu, može da znači i pečalba i tuđina. Karakteriše ih što idu „trbuhom za kruhom“ i to što najmanje vole i žele da rade stalne poslove u istim firmama. Radije se opredeljuju za povremene poslove na različitim mestima.

U Srbiji ima više grupa gurbeta, pa tako egzistira vaća grupa vlaških roma čiji jezik sliči rumunskom jeziku. Osim njih, ima ih i u području Šapca. Sve gurbet grupe karakterišu jezičke specifičnosti, koje ih razlikuju od ostale romske populacije.

Guberti se bave različitim poslovima, ali istorijski gledano, tradicionalna profesija guberta je trgovanje konjima. Mnogi rade u poljoprivredi ili kao fizički radnici.

Guberti predano gaje tradiciju velikih porodica. Slave na specifčan način ne samo venčanja, već i slave, Đurđendan, a za sahrane pripremaju „pomanu“ (obrok). I muslimanski guberti slave svoje praznike „na veliko“.

Među Gubertima ima međunarodno poznatih, kao što su pisac i istoričar Rajko Đurić ili Ali Krasnići koji je autor poezije i proze.


Share.

Leave A Reply