Permutovati

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Permutovati

Šta znači permutovati?

Kada zamenimo dva mesta kažemo da smo ih permutovali.

Svima se često dešava, što bi se u našem narodu reklo, da „pobrka lončiće“ ili da permutuju neke dve stvari, osobe ili objekte.

Etimologija kaže da izraz permutovati potiče od latinske reči permutatio i u doslovnom prevodu znači promena, zamena. Dok za nekog možemo čak i reći da je permutabilan odnosno zamenjiv ili premestljiv.

I ovaj pojam se koristi u raznim prirodnim i društvenim naučnim oblastima. Počevši od matematike u kojoj se permutacija koristi najviše u kombinatorici, te se shvata kao niz koji sadrži svaki element datog konačnog skupa jednom i samo jednom. Tako da permutaciju predstavljaju nizovi kod kojih se svaki element pojavljuje najviše jednom, premda ne moraju svi elementi iz datog skupa da budu iskorišćeni.

Dalje kod teorije grupa, permutacija se definiše kao bijekcija iz konačnog skupa u samog sebe.

Nevezano za naučne oblasti, u svakodnevnom pisanju ili kucanju dolazi do čestih permutovanja slova. Na primer, kada brzo kucamo ne obraćamo puno pažnju na tekst pa vrlo lako „taj“ se permutuje u „tja“. Zato je uvek poželjno da se vratite i proverite tekst koji ste otkucali bilo da se radi o e-mail pisanju, sms-u ili tome slično. Greške, odnosno permutacije slova pri kucanju najlakše se popravljaju posle otkucanog celog teksta a ne u toku pisanja istog, jer mozak lakše obavlja te dve radnje odvojeno (intelektualni i lektorski posao) nego paralelno.

Share.