Podsvest

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je podsvest? Šta znači kada čujemo da „to radi njegova podsvest“?

Podsvest, ili podsvesni um je nivo našeg uma koji je s one strane svesti.

Prema mnogim stručnjacima, značenje podsvesti za psihički život je ogromno a podsvest je pravo mesto sa kojeg upravljamo životom.

Osim našeg spoljnog svesnog-fizičkog nivoa uma, važni deo uma je onaj unutrašnji-telesni, koji zovemo podsvest koja je mnogo veća od uma i koja može obraditi milione informacija u sekundi. Podsvest čuva i obrađuje naša učenja, iskustva, sećanja i reakcije. Podsvest je važna za kreativnost ali i neke naše reakcije u određenim situacijama.

Jasnije rečeno, podsvest je kao autopilot. Omogućava da radimo više stvari paralelno bez potrebe da se koncentrišmo na svaku pojedinačno.

Zato se koristi na primer metod učenja kada konstantnim ponavljanjem određene informacije ili sugestije, mi reagujemo automatski.

Ovaj nivo našeg uma je zadužen i da nas štiti od opasnosti, kako stvarne tako i zamišljene. Sva naša iskustva koja smo stekli od početka života, ostaju zabeležena na ovom nivou našeg uma.

Prema psihoanalitičarim, podsvest je u akciji posebno dok sanjamo i to snove kojih se ne sećamo. Tada u snu zadovoljavamo neke svoje potrebe koje nam u realnom životu deluju čak i odvratno pa se na taj način se oslobadjamo mogućih frustracija, kao bića koja su pod kulturnom stegom civilizacije.

Share.