Polucija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to polucija?

Spontano izbacivanje semena kod muškaraca, usled polne nadraženosti u toku noći naziva se polucija.

Pojam polucija je veoma redak, te šanse da ste čuli za njega su gotovo minimalne. Ipak ako ste bili u prilici da čujete za ovaj izraz i zanima vas koje je njegovo značenje sledi detaljno objašnjenje.

polucija

Po etimologiji reč polucija potiče od latinske reči pollutio koja u bukvalnom prevodu označava prijanjanje ili zagađenje. Ipak u ovom značenju polucija se nikada ne koristi. Polucija prema definiciji predstavlja spontano izbacivanje semena kod muškaraca do kojeg dolazi u toku noći usled polne nadraženosti.

Polucija je poznatija pod nazivom mokri snovi i uglavnom se javlja u periodu puberteta. Ipak često se može javiti i u kasnijem životnom doba. Pojava polucije označava da je dečak postao muškarac, odnosno da sada proizvodi spermatozoide koji mogu oploditi jajnu ćeliju.

Najčešće se javljaju refleksno u toku noći, zbog čega tek nakon buđenja dečak može videti šta se dogodilo. U početku polucija može stvarati i određen osećaj nelagodnosti, dok kasnije uglavnom biva vezana za erotske snove.

One ne predstavljaju  bolest, niti su bolne, već jednostavno predstavljaju vid izbacivanja semene tečnosti koji izazva dečakova psiha za vreme sna.

U širem smislu pojam polucija se može odnositi i na vaginalnu lubrikaciju koja se tokom noći dešava kod žena.

Share.