Eskapizam

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Eskapizam

Šta znači eskapizam?

Vrsta bežanja iz svakodnevnice naziva se eskapizam.

Pozivajući se na etimologiju otkrivamo da je eskapizam izraz koji je preuzet iz engleskog jezika od reči escape koja u doslovnom prevodu znači pobeći, bežati.

U praksi svakodnevnog života, ne vezano za društveni sloj i profesiju, eskapizam se počeo koristiti kako bi na što kraći način objasnio bežanje iz jednolične rutine. Ipak u skladu sa kontekstom ovaj pojam se upotrebljava i kako bi predočio potrebu za novim i drugačijim stilom života. U prenesenom značenju eskapizam može biti sinonim i za opuštanje i uživanje, kao i za potrebu upoznavanja novih ljudi, kultura i načina života.

Nije retkost da se ovaj pojam povezuje i sa odlaskom na neko turističko proputovanje i posebno je zastupljeno među ljudima koji žive u urbanism, betonskim kvartovima ili industrijskim gradovima.

Ako bi se u metaforičkom značenju produbilo značenje, eskapizam bi se mogao odnositi i na beg od svakodnevnih odgovornosti, u potrazi za smirenjem i uživanjem, ali i kao bežanje od stvarnosti.

Na primer, u rečniku moderne psihologije može se naći pojam eskapizam pri opisivanju različitih motiva bežanja od realnosti. Danas su svima poznate situacije kada bar neko od ukućana ili iz društva danonoćno igra video igrice, živeći u virtuelnom svetu. Pa se pri objašnjavanju takvog psihičkoh stanja kaže da je upravo eskapizam taj kjučni faktor koji najviše utiče na razvijanje zavisnosti od igranja igrica.

Share.