Eunuh

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Eunuh

Šta znači eunuh?

Muškarac koji je kastriran naziva se eunuh.

Pozivajući se na etimologiju otkrivamo da izraz eunuh potiče od dve grčke reči eune (postelja) i ekhein (čuvati) pa bi doslovno značilo „čuvar postelje“. Ipak, eunuh je sinonim za kastriranog muškarca.

Pojam eunuh se najčešće koristi za muškarce koji su kastrirani kako bi obavljali neku specifičnu dužnost u društvu, što je bila praksa u drevnim društvima.

Zapisan dokaz o običaju kastracije nalazi se u grčkoj, egipatskoj i kineskoj mitologiji, ali i u Bibliji. Prvi zapisi o namernoj kastraciji pronađeni su kod sumera, još u 21. veku pre nove ere. Vremenom, evnusi (kako se još nazivaju) su obavljali razne dužnosti. Smatra se da su evnusi, zato što nisu imali dece, bili pogodni za povereničke poslove posebno pri drevnim dinastijama, te nisu imali ambicije za preuzimanje vlasti, odnosno za stvaranje sopstvene dinastije.

Međutim, postojale su kastracije i u vidu kazne. Evnuse su još u drevnoj Asiriji u 2. milenijumu pre nove ere kastrirali po kazni, da bi ih potom smeštali u hramove služeći kao osoblje. U većini slučajeva evnusi su služili svojim gospodarima kao čuvari, savetnici ali i kao vojskovođe. Na primer, u drevnim kineskim dinastijama evnuh je ne retko bio savetnik, a pominju se u ovoj funkciji i u Rimskom carstvu, kao i u nekim muslimanskim zemljama i u Vizantiji.

Dok su u Italiji vekovima evnusi služili kao pevači. Pre odrastanja dečake su kastrirali kako bi zadržali visok sopranski glas, sve do 1878. godina kada je papa Lav XIII to zabranio.

Share.