Ezoteričan

0

Ezoterican

Šta znači reč ezoteričan

Ezoterija se bavi ezoteričnim doktrinama.

Svakom se nekada desi da pročita horoskop ili danas sve popularnija joga, obe koristi takozvane ezoterične metode i praksu.

Izraz ezoterija potiče od grčke reči esôterikos u značenju spoljašnji put koji vodi u unutašnjost (ezotheo znači unutarnji). U službi imenice ovaj pojam se prvi put pojavljuje u 19. veku u delu francuskog autora Jacquesa Mattera.

Inače, pojam ezoteričan najčešće se upotrebljava da označi neko unutrašnje učenje ili saznanje stečeno nekim tajnim (za većinu nerazumljivim) načinom. Ovaj pojam suprotan je pojmu egzoteričan.

Ezoterija se definiše kao skup učenja i znanja koja se bave proučavanjem zakonitosti vidljivih i nevidljivih svetova. Uzima se za objašnjavanje religijskih učenja.

Ezoterične doktrine ili učenja, smatra se, dovode ljude koji se njima bave do unutrašnjeg i metafizičkog saznanja. To nisu saznanja koja su postignuta naučnim istraživanjima, već nekim (po ezoteričarima) duhovnim, unutrašnjim prosvetljenjem. Sticanje znanja na osnovu nekog unutrašnjeg osećaja.

Astrologija, alhemija, parapsihologija, spiritualizam, joga i tome slični pravci spadaju u ezoterična učenja, kao niz duhovnih teorija i praksi. Pored navedenih u ezoterične doktrine i učenja spada i antropozofija, misticizam, teozofija i dr. kao New Age (savremene) doktrine i mišljenja.

Uopšteno, može se reći da svako zapažanje, tvrdnja, saznanje koje je zasnovano na nekom unutrašnjem doživljaju spada u ezoteričan svet.


Share.

Leave A Reply