Ekspedicija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to ekspedicija?

Specifična grupa ljudi koja stremi nekom cilju naziva se ekspedicija.

Svima je poznato da se godišnje jednom neka grupa ekstremnih planinara odvaži da se popenje na najviši vrh na Himalajima (Mount Everest), što se najčešće naziva ekspedicija na Mount Everest. Ili pak za hrabre istraživače koji se odluče da odlete na Mars može se reći ekspedicija na Mars.

Ekspedicija

Pojam ekspedicija može biti upotrebljavan u raznim kontekstima. Tako pored svog osnovnog značenja (pohod više lica sa izvesnim ciljem) ekspedicija se može odnositi i na odeljenje u administraciji nekog lista, časopisa odakle se on šalje i dalje izdaje prodavcima. To je takođe i mesto u pošti odakle se pošiljke pripremaju za dalje slanje.

Inače sam termin potiče od latinske reči expeditio u značenju slanje, odašiljanje, odnosno otpremanje.

A šta su to kaznene ekspedicije? To je vojna ili policijska akcija koja za cilj ima odmazdu nad širom zajednicom čiji su članovi počinili neki zločin, te označava ujedno i odvraćanje članova te zajednice od činjenja tih nedozvoljenih radnji u budućnosti.

Ove kaznene ekspedicije unutar vlastitih granica jedne države se retko primenjuju i to nezvanično. Dobar primer su brazilske policijske ekspedicije koje se bore protiv narko bandi u čuvenim favelama.

I kod kaznenih ekspedicija postoje razlike, pa se dele na one blaže poput uništavanje imovine ili stoke i poljoprivrednog zemljišta, preko zarobljavanja ili ubijanja čanova neke teritorijalne ili plemenske zajednice što može prerasti u genocid, kao najteži oblik kaznene ekspedicije.

Share.