Pomodarstvo

0

Pomodarstvo

Šta je to pomodarstvo?

Svojevrsno robovanje modi može se nazvati pomodarstvo.

Etimologija nas upućuje na poreklo reči pomodarstvo navodeći latinsku reč modus koja znači način ponašanja, ali i oblačenja.

Prvo se mora objasniti reč moda da bi se odredio pojam pomodarstva. Tako se za modu kaže da je pokazatelj ukusa nekog vremena i odraz njegovog duha. A ovo dalje povlači modernitet, odnosno modu koja se materijalizovala pa je mi prihvatamo kao (širokim masama) “plasiranu” modu. A iz raznovrsnog sadržaja je biramo prema svom ukusu.

Zato se moda može podeliti na masovnu i modernističku (prema Horovicu). Pri tom elitistička moda je istorijski najraniji oblik mode, dok je masovna za srednju klasu i usmerena je ka široj potrošačkoj masi. Ovo vodi određenju našeg pojma pomodarstva, jer se sredinom 20. veka masovna moda popularizovala i dobila prednost nad elitističkom koja se sve više doživljava kao tzv. visoka moda (krojena po meri i u ograničenim primercima).

Iz ovog konteksta možemo izvući i jednog pomodara iliti osobu koja se pokorava modi kako bi bio prihvaćen ili bolje rečeno primećena od većine u društvu. On prihvata većinu modnih trendova kako bi se što boje uklopio u moderno društvo ne razmišljajući ni malo o stilu, ukusu i originalnosti (glavnim odrednicama mode). Pomodar je uspeo u “svom stilu” ako predstavlja nešto upadljivo i drugačije. Tako se dolazi do preterivanja i neukusnog prenaglašavanja detalja što je dovelo do stvaranja kiča koji od pomodarstva nije puno daleko.

Pomodarstvo i kič teže da stvore neku svojevrsnu kopiju originala koja retko kada može biti dobra jer prvenstveno gubi onu nezamenjivu umetničku vrednost kojoj original uvek teži.


Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply