Pomodarstvo

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pomodarstvo

Šta je to pomodarstvo?

Svojevrsno robovanje modi može se nazvati pomodarstvo.

Etimologija nas upućuje na poreklo reči pomodarstvo navodeći latinsku reč modus koja znači način ponašanja, ali i oblačenja.

Prvo se mora objasniti reč moda da bi se odredio pojam pomodarstva. Tako se za modu kaže da je pokazatelj ukusa nekog vremena i odraz njegovog duha. A ovo dalje povlači modernitet, odnosno modu koja se materijalizovala pa je mi prihvatamo kao (širokim masama) “plasiranu” modu. A iz raznovrsnog sadržaja je biramo prema svom ukusu.

Zato se moda može podeliti na masovnu i modernističku (prema Horovicu). Pri tom elitistička moda je istorijski najraniji oblik mode, dok je masovna za srednju klasu i usmerena je ka široj potrošačkoj masi. Ovo vodi određenju našeg pojma pomodarstva, jer se sredinom 20. veka masovna moda popularizovala i dobila prednost nad elitističkom koja se sve više doživljava kao tzv. visoka moda (krojena po meri i u ograničenim primercima).

Iz ovog konteksta možemo izvući i jednog pomodara iliti osobu koja se pokorava modi kako bi bio prihvaćen ili bolje rečeno primećena od većine u društvu. On prihvata većinu modnih trendova kako bi se što boje uklopio u moderno društvo ne razmišljajući ni malo o stilu, ukusu i originalnosti (glavnim odrednicama mode). Pomodar je uspeo u “svom stilu” ako predstavlja nešto upadljivo i drugačije. Tako se dolazi do preterivanja i neukusnog prenaglašavanja detalja što je dovelo do stvaranja kiča koji od pomodarstva nije puno daleko.

Pomodarstvo i kič teže da stvore neku svojevrsnu kopiju originala koja retko kada može biti dobra jer prvenstveno gubi onu nezamenjivu umetničku vrednost kojoj original uvek teži.

Share.