Pudrijera

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pudrijera

Šta je to pudrijera?

Kutija za puder naziva se pudrijera.

Muškom svetu sigurno nije poznata reč pudrijera i ako su čuli za ovaj pojam sigurno se pitaju šta je to? Sa druge strane ženskom svetu sigurno je poznat francuski izraz pudrijera koji se u poslednje vreme sve češće koristi. Za one koji se možda nisu ranije susreli sa ovim izrazom ili njegovim značenjem sledi objašnjenje.

Pojam pudrijera nastao je od francuske reči poudriere u značenju kutija za puder. Pudrijera može biti različitih dimenzija i oblika u zavisnosti od proizvođača. Njihova osnovna uloga jeste „čuvanje“ pudera. Pudrijere su bile popularne krajem 19-og veka i početkom 20-og veka posebno na francuskim dvorovima gde su dame iz plemićkog društva imale i po više pudrijera unikatnog dizajna.

Danas pudrijere nisu toliko popularne i njihova proizvodnja je dosta opala. Ipak postoji veliki broj ljudi koji se bavi kolekcijom starih i unikatnih pudrijera koje se smatraju pravim umetničkim delima. Pudrijere se mogu praviti od keramike, lima, drveta ili plastike. Njihov poseban dizajn pre svega omogućava da puder koji se čuva u njoj zadrži svoju strukturu i prijatan miris.

Kvalitetne pudrijere se mogu koristiti i decenijama, a da se ne pohabaju i oštete. Ipak u današnje vreme usled brojnih nestabilnosti na tržištu proizvođači se odlučuju za korišćenje jeftinijih materijala zbog čega pudrijere novijeg dizajna nešto su lošijeg kvaliteta i imaju kraći vek trajanja.

Share.