Atamani

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Atamani

Šta su to atamani?

Vođe odreda kozaka nazivaju se atamani.

Etimološki posmatrano pojam ataman potiče iz ruskog jezika i predstavlja vođu, poglavicu ili predvodnika kozačke družine, odnosno on je izborni poglavar slobodne družine i zapovednik kožačke vojske. Atamane imenuje carska vlada. Da bi ste bolje razumeli značenje ove reči objasnićemo ko su bili kozaci.

Još u 15-om veku pojavili su se kozaci  kao velika zajednica slobodnih vojnika – konjanika. Kozaci su se nastanili u stepama južne Rusije gde su najpre imali zadatak da odbrane zemlju od azijskih nomada. U okviru kozačkog plemena nalazili su se ruski i ukrajinski seljaci, ali i tartarski prebezi. Njihovi predvodnici odnosno atamani bili su zaduženi za to da ih drže u takvom stanju da uvek budu spremni za rat. Ataman ustvari jeste najviši čin, odnosno titula najvišeg vojnog komadanta u okviru kozačke  zajednice.

Atamani su imali brojne zadatke najpre da organizuju sve u okviru skupine, zatim da pripreme kozake za rat i slično. Po pravilu trebalo bi da budu nezavisni. Atamani su imali veliku moć i bili su birani, a delovali su kao zakonodavci i glavni vojni zapovednici.

Share.