Autosugestija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autosugestija, šta je to? Znate li tačno značenje i definiciju ovog pojma?

Autosugestija predstavlja mentalni proces putem kojeg subjekat samom sebi sugeriše da izmeni neka svoja ranija uverenja, stavove, vrednosti ili ustaljene obrasce ponašanja i da usvoji nove.

Autosugestija je metoda psihologije koja je razvijena krajem 19-og veka od strane francuskog psihologa i farmaceuta Emil Kuela koji je definisao autosugestiju kao uveravanje u vlastite sposobnosti, odnosno kao način komuniciranja između dela uma u kojem se rađaju misli i dela koji služi kao temelj delovanja podsvesnog uma.

Etimologija nas uči da sam pojam autosugestija predstavlja složenicu nastalu od grčke reči autos u značenju sam i latinske reči suggerera što znači savetovati. Najjednostavnije rečeno autosugestija predstavlja sugestivno uticanje na samog sebe, odnosno samoubeđivanje.

Po definiciji, autosugestija predstavlja menatalni proces putem kojeg subjekat samom sebi sugeriše da izmeni neka svoja ranija uverenja, stavove, vrednosti ili ustaljenje obrasce ponašanja i da usvoji nove.

Reč je o tome da podsvesni um ne može da razlikuje negativne od pozitivnih misli, već on ostvaruje misao na temelju sadržaja kojim ga hranimo. Postoji više različitih tehnika autosugestije koje se koriste kako bi se poboljšalo zdravlje, osećaj sigurnosti ili samopoštovanje.

Preporuka je da se autosugestija primenjuje kada smo opušteni, a najbolje prilikom joge. Korišćenjem autosugestije mi ne treba da govorimo sebi kakvi ćemo biti u budućnosti, već da uverimo sebe da je stanje već onakvo kakvo priželjkujemo.

U psihologiji, autosugestija se koristi da izrazi sadržaje svesti koji se pojavljuju putem autohipnoze.

Share.