Dezen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dezen

Šta je to dezen?

Dezen znači šara, uzorak, vrsta.

Sigurni smo da su svi čuli za pojam dezen koji se koristi svuda u našoj zemlji, a najviše u modnoj industriji. Verovatno većina zna tačno značenje reči dezen ali za one koji se možda nisu susreli sa pojmom dezen sledi objašnjenje njenog značenja i upotrebe.

Reč dezen francuskog je porekla, nastala je od reči dessing u značenju dizajn. Dezen je pre svega pojam koji se koristi u modnoj industriji i predstavlja šaru na odeći. Dezen može biti različitih veličina, boja i oblika. Pa tako imamo cvetni dezen, prugasti, karirani, tufnasti i mnoge druge. Dezeni su veoma zanimljivi detalji, a što je dezen kompleksiji to je ljudima na oko i zanimljiviji. Dezen ne mora biti samo na garderobi, već on predstavlja šaru na bilo kojem predmetu. Pa tako imamo i dezen na gumama, torti, vratima i slično.

Ranije su dezeni uglavnom bili prugaste ili tačkaste šare dok danas nema pravila. Šta viđe u modi su što unikatniji i originalniji dezeni. Nema pravila kada je u  pitanju dezen, on može biti bilo koje veličine, boje i strukture. I dok na primer na odeći dezen predstavlja šaru ili aplikaciju nalepljenu na istu, na gumama dezen je utisnut pa ima i određenu dubinu.

Pojam dezen upotrebljava se i u značenju uzorak ili vrsta. Veoma često reč dezen može se koristiti i u značenju namera, plan, cilj.

U muzičkoj industriji dezen predstavlja osnovnu jedinicu kompozicije.

Share.

Leave A Reply