Diskretnost

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to diskretnost? Šta znači kada čujemo da je nečija osobina diskretnost ili da se od nekoga traži diskretnost?

Pojam diskretnost odnosi se na osobinu koja se pripisuje osobama koje umeju da čuvaju tajne, koje nisu nametljive, koje su od poverenja.

Reči diskretnost, diskretan i diskrecija potiču iz latinskog jezika i reči discretio.

Definicija reči diskretnost obuhvata sledeće značenje: odmerenost, obzirnost, neupadljivost, umerenost u potrebama i zahtevima, smotrenost, obazrivost u ponašanju u govoru, pažljivost, neprimetnost, uzdržljivost, vodjenje računa o potrebama i osećajima drugih ljudi, velikodušnost, uviđajnost.

Pojam diskretnost se koristi i u matematičkom rečniku. Koristi se za određivanje veličina koje ne poprimaju sve vrednosti u kontinualnom nizu.

U lingvističkoj terminologiji, diskretnost može da znači: razlučnost, pojedinačna odvojivost, razložljivost.

Diskretnost se obično od nekog zahteva kada je u pitanju poslovna tajna, intimna stvar, škakljiv problem, ali i kada želimo da se o našim namerama ne zna i ne priča mnogo. Dakle, namere i razmišljanja kao i stavove ćemo podeliti sa nekim za koga smatramo da ga krasi diskretnost.

Diskretnost u pravnoj terminologiji označava vrstu prava donošenja odluka u skladu sa zakonima, po slobodnoj proceni i bez mogućnosti ulaganja pravnog leka.

U ekonomskom rečniku, diskretnost se može odnositi na menične poslove. Diskrecioni dani u tom smislu označavaju vreme čekanja puštanja menice na protest.

Share.