Kozlac

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kozlac

Šta je kozlac?

Biljka iz porodice Araceae naziva se kozlac.

Kozlac ili Arum, kako se u botanici stručno naziva, je višegodišnja zeljasta biljka koja raste u Evropi, severnoj Africi, ali i u zapadnoj i srednjoj Aziji. Često su rasprostranjene na vlažnim i stenovitim mestima i u listopadnim šumama.

Etimologija kaže da je latinsko ime Arum nastalo od arapske reči ar koja označava vatru ili od starogrčke reči aron koja ima slično značenje.

Kozlaci su neprijatnog mirisa i zato privlače insekte koji se upletu u cvet te prelazeći na drugi obavljaju oprašivanje. Mogu da porastu do 60 cm visine. Na Balkanu najviše ima pegavih kozlaca i tzv. velikih kozlaca, a cvetaju sredinom proleća.

Ono što je najkarakterističnije za kozlace jesu njegovi plodovi u obliku crvenih bobica koji su veoma otrovni. Tačnije svi delovi biljke su otrovni jer sadrže toksičnu materiju koniin. Trovanje bobicama nije ni malo prijatno iskustvo, premda može izazvati povraćenje, jake bolove, žeđ, dijareju, aritmiju a u najtežim slučajevima i smrt pri punoj svesti.

Najčešće korišćen kozlac je tzv. običan kozlac čije tamnozelene liske ne prelaze 10-15 cm.

Korisni sastojci kozlaca se dobijaju kuvanjem ili sušenjem, te tako postaje jestiva a nekada se za vreme oskudice koristio kao zamena za skrob. Takođe, od ove biljke se postupkom mlevenja dobija ciparski prašak koji se nekada upotrebljavao u kozmetičkim preparatima za lepotu, kao na primer stavljao se u pudere za lice, a čije su posledice upotrebe bile oštećenje kože lica.

Share.