Kačamak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 Kačamak, šta je to zapravo? Koje značenje ima navedeni pojam?

Kačamak predstavlja vrstu tradicionalnog jela spremljenog od kukuruznog brašna.

Čak iako niste kulinarski ekspert sigurno ste nekada spremili ili bar jeli kačamak koji je izuzetno popularan na našim prostorima. Smatra se seljačkim jelom, koje ne samo da je rasprostranjeno na prostorima naše zemlje, već predstavlja pravu poslasticu i u Turskoj, Bugarskoj, Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Sam pojam kačamak na naše prostore je došao posredstvom turskog jezika, preciznije od reči kaçamak u značenju kaša. Kačamak predstavlja vrstu tradicionalnog jela koje se pravi od kukuruznog brašna.

Reč je o jelu koje se sprema svuda u svetu, a često se služi sa prilozima poput sira, svinjske masti, slanine, čvaraka, povrća, kiselog mleka, šećera ili kajmaka.

Kačamak je u ostatku Evrope poznatiji pod imenom palenta ili polenta, a stanovnici Amerike ovu vrstu ukusne kaše nazivaju grits.

Iako mnogi misle da je kačamak nastao na našim prostorima, istraživanja pokazuju da je ovo jelo prvi put pripremljeno u severnoj Italiji, gde se služilo kao seosko jelo.

Prednost kačamaka jeste laka i jednostavna primena, a ono što mnogi ne znaju jeste pozitivan uticaj koji on ima na zdravlje čoveka. Naime, kačamak ne samo da ne sadrži gluten, već je bogat mineralima i vitaminima koji su neophodni čoveku kako bi normalno funkcionisao.

Mogu ga konzumirati svi bez obzira na uzrast, a idealan je i za male bebe. Preporučuje se i osobama koje žele da se zdravo hrane ili smanje kilažu, jer 100 g ovog jela sadrži oko 370 kalorija.

Priprema kačamaka izuzetno je jednostavna, pa čak i oni koji se slabo snalaze u kuhinji mogu ga spremiti bez muke. Potrebno je samo u posudu staviti tri šolje vode, malo ulja i prstohvat soli. Nakon što sve to provri, smanjuje se temperature na najnižu i stavlja se šolja kukuruznog kačamaka. Jako je bitno da se sve vreme meša kako ne bi nastale grudvice.

U ovako pripremljen kačamak možete dodati prilog koji želite. Većina tvrdi da je kačamak najukusniji sa sirom i jogurtom, a vi možete dodati prilog koji god Vam padne na pamet.

Share.