Mentor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mentor

Šta znači mentor?

Mentor ima višestruko značenje, a na našim prostorima kada spomenemo mentor uglavnom mislimo vođu, odnosno stručnog savetnika.

Sigurno ste do sada milion puta čuli za izraz mentor. Verujem da svi znamo njegovo osnovno značenje, a to je značenje vođe, stručnog savetnika. A da li ste znali da pored ovog mentor ima još neka značenja?

Mentor je reč grčkog porekla i označava sturčnog savetnika i obično u pripremi magistarskog rada ili doktorske disertacije.

Pojam mentor datira još iz grčke mitologije kada su Grci koristili ovu reč za učitelja, ili vodiča. Mentor je taj koji na svog učenika prenosi iskustvo. Po pravilu on je prošao iste stvari koje učenika očekuju pa tako prenosi svo svoje praktično znanje kako bi pripremio učenika za ono što sledi. Njegovo zaduženje jeste da učenika vodi ka gore, da mu pomogne da napreduje koristeći najlakše metode. On mora imati vremena i želju da se posveti drugima kako bi im omogućio da izgrade svoju karijeru.

U grčkoj mitologiji Mentor je bio Alimov sin i Odisejev prijatelj i učitelj, koji je štitio Penelopu, Odisejevu ženu od prosilaca.

U Sjedinjenim Američkim Državama na severnoj obali države Ohajo u blizini Klivenda nalazi se grad koji nosi ime Mentor.

Share.

Leave A Reply